Thursday, 28 February 2013

NASI TOMATO



NASI MINYAK
Bahan-bahannya:
4 cawan beras basmathi - dicuci dan direndam selama 1/2 jam, kemudian disejatkan. (Kali ini saya guna beras biasa aje)
5 1/2 cawan air - (Kalau guna beras biasa, airnya ialah 4 cawan - ikut sukatan beras)
1 inci halia - hiris
1 cawan susu cair
5 sudu makan tomato sup KIMBALL
Gula, garam
2 helai daun pandan - dibelah dan disimpulkan
2 sudu makan planta
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang




Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
2 biji bawang besar

Bahan Hias:
Biji Gajus
Bawang goreng
Kismis



Cara-caranya:

  1. Periuk nasi diletak di atas dapur gas. Cairkan planta.
  2. Tumis halia hiris, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun pandan hingga wangi.
  3. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
  4. Masukkan air,

    susu cair, sup tomato KIMBALL garam dan gula. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan beras dan kacau rata. Alihkan periuk nasi ke bekasnya dan masak menggunakan elektrik seperti biasa.
  6. Tudungkan periuk dan biarkan hingga nasi tanak.
  7. Bila butang cooking dah naik, kacau nasi supaya gembur. (Masa ni mungkin nasi belum betul-betul tanak.)
  8. Taburkan biji gajus,kismis dan bawang goreng. Tudungkan periuk sebentar. Tekan butang cooking dan biarkan nasi betul2 tanak.
  9. Sedia untuk dihidangkan.




3 comments:

  1. Salam Jumaat Kak.. . Pinjam respi ni ye . . lusa Ahad sy free, nk mkn nasi tomato yg gojes mcm ni ...

    ReplyDelete
  2. trima kasih atas perkongsian resepi ni...smoga berlimpah ruah rezeki puan.

    ReplyDelete