Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - digaram kunyit dan digoreng hingga masak
4 sudu makan cili kering kisar
2 biji bawang besar - dihiris bulat
4 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap manis
2 biji tomato - dibelah 4
1 sudu teh cuka makan
1 batang serai - dititik
1 cawan air
sedikit serbuk perasa
garam
Bahan Tumbuk Lumat:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Masak:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
- Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
- Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan wangi.
- Masukkan kicap, sos tomato dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan bawang besar, ayam goreng. Masak hingga kuahnya agak pekat.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Masukkan buah tomato. Gaul rata.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
sedapnya ayam rose kak ani ni.. nti ada masa may akan cuba.. tq kak utk resepinya..
ReplyDeleteMemang sedap May Agumo,
ReplyDeleteResepi asal Mami Penang.. Sila lah cuba.. :)
Pinjam respi ye Kak ... Nk padankan ngan nasi tomatonyaaaaa 😂😂
ReplyDeleteMemang kami org penang masak macam nu setiap kali raya
ReplyDelete