Friday, 16 November 2012

SAMBAL TUMIS SOTONG

SAMBAL TUMIS SOTONG
Bahan-Bahannya:
10 ekor sotong - dibersihkan dan disejat dalam tapis untuk keringkan airnya
4 sudu makan cili kering
sebesar ibu jari asam jawa - campur 1/4 cawan air
2 biji bawang besar - dipotong bulat

Bahan Tumbuk Lumat:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan garing.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Masak hingga garing.
  4. Masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata dan masak hingga bawang layu. (Bila bawang besar semua dah layu, menunjukkan bahawa sotong pun sudah masak.. Pastikan sentiasa kacau sotong tu supaya masak rata.)
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
## JANGAN masak sotong terlalu lama kerana daging sotong akan jadi keras dan kenyal..



3 comments: