Bahan-Bahannya:
Segenggam ikan bilis - dibasuh (kalau suka boleh digoreng dulu)
2 sudu makan cili kering kisar
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong bulat
Garam gula secukup rasa
Bahan Tumbuk:
10 - 15 biji cili api
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 inci belacan
Cara Memasaknya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. tumis bahan tumbuk dan cili kering hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis dan bawang besar. Gaul rata.
- Masukkan air asam jawa. Gaul rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Jika pekat sangat boleh tambah air.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment