Saturday, 17 November 2012

SAMBAL IKAN BILIS

SAMBAL IKAN BILIS
Bahan-Bahannya:
Segenggam ikan bilis - dibasuh (kalau suka boleh digoreng dulu)
2 sudu makan cili kering kisar
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong bulat
Garam gula secukup rasa

Bahan Tumbuk:
10 - 15 biji cili api
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
 2 inci belacan

Cara Memasaknya:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. tumis bahan tumbuk dan cili kering hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan ikan bilis dan bawang besar. Gaul rata.
  3. Masukkan air asam jawa. Gaul rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Jika pekat sangat boleh tambah air.
  5. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment