Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
3 biji kentang - belah 4
1 biji karot - belah 2 kemudian potong 1 inci panjang
1 sup bunjut adabi
1 biji bawang besar - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
1 pokok daun sup - cincang kasar
Air secukupnya
Cara Masak:
- Masukkan semua bahan kecuali daun sup ke dalam periuk dan didihkan di atas api.
- Bila sudah mendidih, masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
- Teruskan proses memasak menggunakan api sederhana perlahan sehingga ayam dan ubi kentang empuk.
- Masukkan daun sup, kacau rata. Tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
sup ayam...makanan fevret saya satu2nya.. :)
ReplyDeleteBubuh sos ikan
DeleteAnak hanjing
Deletesalam cikgu ani...sya org bru di blog cikgu...seronok bila melihat resepi dr cikgu...resepi yg simple & mudah dibuat....
ReplyDeleteterima kasih...kerana sudi berkongsi resepi untuk tatapan pengikut blog cikgu....
Power sangat ke sup bunjut tu?
ReplyDeletex ada sup bunjut x jdi la sup ehh
DeleteX ada sup bunjut pon ok la.. letak je 3 sekawan, pelaga
DeleteTerima kasih perkongsiannya,da Cuba td mmg sdp
Deleteklau takde sup bunjut tapi ada kiut pati ayam boleh ? help me pls musim covid ni susah dpt brg masak
DeleteBoleh jugak.. Saya kadang guna kiub ayam lau takde bunjut.. Tp tumis 3 sekawab
Deletewow~~simplenye..esok sye nk try masak dekat hostel, ~_^ thx for sharing
ReplyDeleteSimple n sedap..sy dah cuba
ReplyDeleteThank you for the recepi :)
ReplyDeleteTq kpd yg dah mencuba resepi ni... mmg mudah sgt2 kan? yg penting rasanya yg sedap, dan resepi ni juga sihat... :)
ReplyDeleteIn shaa Allah.. Jap lg nk try resepi cikgu :)
ReplyDeletealaaaa
ReplyDeletesup bunjut xd ni
eish ..xjdik nk wt sup ayam ..huhu
nampak sedap
ReplyDeleteterima kasih atas resepinya :)
Cikgu,mohon izin share resepi.tk
ReplyDeleteTried it.. i hope it will be dlicious :)
ReplyDeleteAsalam Cik aini..kalau nak masak untuk 60 orang mcm mna
ReplyDeleteSekejap lg sy nk try... Haha
ReplyDeleteDah letak atas api tgh masak.. rasanys.. tungguuuu =) thank you!
ReplyDelete* berapa sukatan air yg dicadangkan
ReplyDelete* time bila nak masukkan bunjut
Cm sedp je....balik hostel nk cuba bt la untk someone....
ReplyDeleteCm sedp je....balik hostel nk cuba bt la untk someone....
ReplyDeletetadi buat sup untuk anak tapi tawar..hehhehe
ReplyDeletenampk sedap....mintak izin guna resipinya yea, tq
ReplyDeleteSimple. Senang dan cepat je nak buat. Tq
ReplyDeleteTerima kasih... nk cuba lah...
ReplyDeleteTerima kasih... nk cuba lah...
ReplyDeleteTerima kasih dgn perkongsian ilmu ini..sgt berguna kpd semua..
ReplyDeleteMudah sgt, terima kasih
ReplyDeleteSaya dan kandungan puas hati. Terima kasih :)
ReplyDeleteDah try memang sedap.., plain n sihat je rasa sup ni
ReplyDeleteBaru nak try ni ..tq resepinya yea๐
ReplyDeleteBaru nak try ni ..tq resepinya yea๐
ReplyDeletetq ๐
ReplyDeleteCikgu ani bawok...cikgu mizah kirim salam...tq share resepi...blh la sy masak utk cikgu mizah...hihiii
ReplyDeleteterima kasih sudi share resepinya sis :)
ReplyDelete.
Resepi Premium Untuk Orang Asia
Cikgu kalau x de sup bunjut tu blh jgk keee or mmg wajib kena ade dlm sup tu
ReplyDeleteSng je resepi cikgu.. Mudah dan cepat๐
ReplyDeleteSya Org Baru Jgak
ReplyDeleteAssalamualaikum saya org baru.. saya share resepi ye.. terima kasih
ReplyDeletetgh mencuba.. #org laki baru mula jinak d dapur..
ReplyDeleteAssalam cikgu,penah x org wt sup letakkn sayur sawi skali...tqsm
ReplyDeleteSyukran cikgu...dpt la jgk seorg lelaki sado ni buat sup memalam buto ni...sgt membantu...sup da naik dapur..tggu mendidih n to4 garam..perkakas xckup,tp resepi cikgu pun sgt mbntu ...once again...tq
ReplyDelete