Friday, 5 October 2012

SUP AYAM MUDAH

SUP AYAM MUDAH
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
3 biji kentang - belah 4
1 biji karot - belah 2 kemudian potong 1 inci panjang
1 sup bunjut adabi
1 biji bawang besar - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
1 pokok daun sup - cincang kasar
Air secukupnya

Cara Masak:

  1. Masukkan semua bahan kecuali daun sup ke dalam periuk dan didihkan di atas api.
  2. Bila sudah mendidih, masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
  3. Teruskan proses memasak menggunakan api sederhana perlahan sehingga ayam dan ubi kentang empuk. 
  4. Masukkan daun sup, kacau rata. Tutup api.
  5. Sedia untuk dihidangkan.


46 comments:

  1. sup ayam...makanan fevret saya satu2nya.. :)

    ReplyDelete
  2. salam cikgu ani...sya org bru di blog cikgu...seronok bila melihat resepi dr cikgu...resepi yg simple & mudah dibuat....

    terima kasih...kerana sudi berkongsi resepi untuk tatapan pengikut blog cikgu....

    ReplyDelete
  3. Power sangat ke sup bunjut tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x ada sup bunjut x jdi la sup ehh

      Delete
    2. X ada sup bunjut pon ok la.. letak je 3 sekawan, pelaga

      Delete
    3. Terima kasih perkongsiannya,da Cuba td mmg sdp

      Delete
    4. klau takde sup bunjut tapi ada kiut pati ayam boleh ? help me pls musim covid ni susah dpt brg masak

      Delete
    5. Boleh jugak.. Saya kadang guna kiub ayam lau takde bunjut.. Tp tumis 3 sekawab

      Delete
  4. wow~~simplenye..esok sye nk try masak dekat hostel, ~_^ thx for sharing

    ReplyDelete
  5. Thank you for the recepi :)

    ReplyDelete
  6. Tq kpd yg dah mencuba resepi ni... mmg mudah sgt2 kan? yg penting rasanya yg sedap, dan resepi ni juga sihat... :)

    ReplyDelete
  7. In shaa Allah.. Jap lg nk try resepi cikgu :)

    ReplyDelete
  8. alaaaa
    sup bunjut xd ni
    eish ..xjdik nk wt sup ayam ..huhu

    ReplyDelete
  9. nampak sedap
    terima kasih atas resepinya :)

    ReplyDelete
  10. Cikgu,mohon izin share resepi.tk

    ReplyDelete
  11. Tried it.. i hope it will be dlicious :)

    ReplyDelete
  12. Asalam Cik aini..kalau nak masak untuk 60 orang mcm mna

    ReplyDelete
  13. Dah letak atas api tgh masak.. rasanys.. tungguuuu =) thank you!

    ReplyDelete
  14. * berapa sukatan air yg dicadangkan


    * time bila nak masukkan bunjut

    ReplyDelete
  15. Cm sedp je....balik hostel nk cuba bt la untk someone....

    ReplyDelete
  16. Cm sedp je....balik hostel nk cuba bt la untk someone....

    ReplyDelete
  17. tadi buat sup untuk anak tapi tawar..hehhehe

    ReplyDelete
  18. nampk sedap....mintak izin guna resipinya yea, tq

    ReplyDelete
  19. Simple. Senang dan cepat je nak buat. Tq

    ReplyDelete
  20. Terima kasih... nk cuba lah...

    ReplyDelete
  21. Terima kasih... nk cuba lah...

    ReplyDelete
  22. Terima kasih dgn perkongsian ilmu ini..sgt berguna kpd semua..

    ReplyDelete
  23. Saya dan kandungan puas hati. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  24. Dah try memang sedap.., plain n sihat je rasa sup ni

    ReplyDelete
  25. Baru nak try ni ..tq resepinya yea๐Ÿ˜˜

    ReplyDelete
  26. Baru nak try ni ..tq resepinya yea๐Ÿ˜˜

    ReplyDelete
  27. Cikgu ani bawok...cikgu mizah kirim salam...tq share resepi...blh la sy masak utk cikgu mizah...hihiii

    ReplyDelete
  28. Cikgu kalau x de sup bunjut tu blh jgk keee or mmg wajib kena ade dlm sup tu

    ReplyDelete
  29. Sng je resepi cikgu.. Mudah dan cepat๐Ÿ‘

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum saya org baru.. saya share resepi ye.. terima kasih

    ReplyDelete
  31. tgh mencuba.. #org laki baru mula jinak d dapur..

    ReplyDelete
  32. Assalam cikgu,penah x org wt sup letakkn sayur sawi skali...tqsm

    ReplyDelete
  33. Syukran cikgu...dpt la jgk seorg lelaki sado ni buat sup memalam buto ni...sgt membantu...sup da naik dapur..tggu mendidih n to4 garam..perkakas xckup,tp resepi cikgu pun sgt mbntu ...once again...tq

    ReplyDelete