Saturday, 29 September 2012

SAMBAL GORENG

SAMBAL GORENG
Bahan-bahannya:
Kacang panjang - potong serong nipis dan digoreng hingga layu
3 biji kentang - dikupas, dibelah dua dan dibelah dua lagi dan dipotong nipis kemudian digoreng hingga masak.
2 biji karot - dipotong 1 inci dan dipotong mancis dan digoreng hingga layu
8 biji cili merah - dipotong serong nipis dan digoreng hingga layu
3 biji tauhu - dibelah 4 dan dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan
2 keping tempe - di belah 1 cm dan dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan
Hati dan pedal ayam - dicelur dan dihiris nipis.
Suun - direndam hingga lembut dan dipotong 2 inci
Tauhu kering/ Fucuk - direndam dan dipotong 1 inci
1 mangkuk santan pekat
1 sudu makan asam jawa - bancuh dengan sedikit santan cair supaya menjadi pes yang pekat
3 sudu makan cili kering kisar
3 sudu makan kicap manis

Bahan tumbuk lumat:
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering


Cara Masak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan pes asam jawa. Masukkan pedal dan hati ayam, kicap, garam dan sedikit gula. Kacau rata.
  4. Masukkan Fucuk dan semua sayuran yang telah digoreng tadi. 
  5. Masukkan santan pekat dan suun. Gaul rata hingga kuah kering.
  6. Sedia untuk dihidangkan.


1 comment:

  1. boleh masakkan untuk sy x? sy mmg feveret mknn ni hehe

    ReplyDelete