Friday, 13 July 2012

IKAN GELAMA MASAK TAUCU

IKAN GELAMA MASAK TAUCU
Bahan-bahannya:
6 ekor ikan gelama - dicuci bersih dan kelar badannya.
Garam
Serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 biji cili hijau - dibelah dua tak putus
1 keping asam gelugor
2 peket taucu

Bahan hiris nipis:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

 Cara Masak:

  1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit, kemudian goreng hingga masak.
  2. Kurangkan minyak dalam kuali, tumis bahan hiris hingga wangi.
  3. Masukkan taucu, tumis lagi hingga wangi.
  4. Masukkan semangkuk air, cili hijau dan asam keping. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan sedikit serbuk perasa. Rasa masinnya dulu sebelum masukkan garam sebab taucu dah masin. Jika tak cukup masin baru masukkan sedikit garam.
  6. Masukkan ikan goreng dan bawang besar yang dipotong bulat tadi. Gaul rata. Bila bawang sudah layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


1 comment: