IKAN GELAMA MASAK TAUCU
Bahan-bahannya:
6 ekor ikan gelama - dicuci bersih dan kelar badannya.
Garam
Serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 biji cili hijau - dibelah dua tak putus
1 keping asam gelugor
2 peket taucu
Bahan hiris nipis:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
- Gaul ikan dengan garam dan kunyit, kemudian goreng hingga masak.
- Kurangkan minyak dalam kuali, tumis bahan hiris hingga wangi.
- Masukkan taucu, tumis lagi hingga wangi.
- Masukkan semangkuk air, cili hijau dan asam keping. Biarkan mendidih.
- Masukkan sedikit serbuk perasa. Rasa masinnya dulu sebelum masukkan garam sebab taucu dah masin. Jika tak cukup masin baru masukkan sedikit garam.
- Masukkan ikan goreng dan bawang besar yang dipotong bulat tadi. Gaul rata. Bila bawang sudah layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Tq for the recipe
ReplyDelete