Saturday, 21 July 2012

FRUIT COCKTAIL

 FRUIT COCKTAIL
Bahan-bahannya:
40g tepung kastard - lebih kurang 4 sudu makan
5 sudu besar gula castor
900 ml susu sejat (susu cair)
1 tin fruit cocktail (boleh juga kalau nak guna buah nenas, kiwi atau buah naga)

Cara-caranya:
  1. Masukkan tepung kastard ke dalam mangkuk. Masukkan juga 200ml susu cair. Gaul sebati.
  2. Panaskan 700ml susu cair sehingga mendidih.
  3. Tuang susu yang mendidih ke dalam adunan kastard, kacau rata.
  4. Panaskan adunan kastard di atas api kecil hingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau supaya tidak berketul. 
  5. Apabila sudah mendidih, matikan api dan masukkan gula. Kacau hingga gula larut dan sebati.
  6. Tuang kastard ke dalam gelas dan diselang-selikan dengan buah-buahan cocktail. Akhiri dengan lapisan kastard, hias dan sejukkan dalam peti ais.


No comments:

Post a Comment