SIAKAP 3 RASA
Bahan:
Bahan:
1 ekor ikan siakap - dicuci, dikelar2 dan digaram kunyit
dan dogoreng hingga masak
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 batang serai - dihiris nipis
1 inci halia - dipotong dadu kecil
7 biji cili padi dipotong bulat dan nipis
2 biji cili besar - dipotong bulat dan nipis
2 helai daun limau purut - dibuang tulang daun dan
dihiris nipis.
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Cara memasak:
- Tumis semua bahan hiris sampai layu.
- Masukkan cili sos, tomato sos , sos tiram, tumis lagi sampai naik minyak.
- Masukkan garam, gula, air limau nipis. Bagi rasa seimbang, pedas, masam, manisnya...
- masukkan air sikit aje supaya nampak kuah tu lembab2 gitu...
- last sekali masukkan daun bwg... siap...
- Siramkan atas ikan siakap yg telah digoreng..
Minta halal resepi ni..
ReplyDelete