MEE REBUS UDANG
KETAM
BAHAN:
1 bungkus mee – cuci 3 kali dan celur (saya didihkan air, tuang atas mee yg
BAHAN:
1 bungkus mee – cuci 3 kali dan celur (saya didihkan air, tuang atas mee yg
diletak dlm besen, gaul 2 minit je dan sejatkan.. tak suka lama
nanti mee
kembang)
300g daging – potong kiub dan rebus hingga empuk.
3 ekor ketam – cuci dan belah 2
600 g udang – sederhana besar (nak besar lg pun boleh.. hehe)
3 biji ubi keledek – direbus dan dikisar halus.
1 senduk kacang tanah kisar
4 sdm sos cili
4 sdm sos tomato
Bahan kisar:
25 biji cili kering
3 biji bwg besar
5 biji bwg putih
Segenggam udang geragau
Bahan hias:
Tauhu goreng yg dipotong dadu
Cili merah dihiris nipis
Bwg goring
Daun sup
Limau kasturi
Cara:
3 ekor ketam – cuci dan belah 2
600 g udang – sederhana besar (nak besar lg pun boleh.. hehe)
3 biji ubi keledek – direbus dan dikisar halus.
1 senduk kacang tanah kisar
4 sdm sos cili
4 sdm sos tomato
Bahan kisar:
25 biji cili kering
3 biji bwg besar
5 biji bwg putih
Segenggam udang geragau
Bahan hias:
Tauhu goreng yg dipotong dadu
Cili merah dihiris nipis
Bwg goring
Daun sup
Limau kasturi
Cara:
- Tumis bhn kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan air rebusan daging bersama2 dagingnya. Kacau dan biar mendidih.
- Masukkan sos cili dan sos tomato, garam, sedikit bhn perasa. Biar mendidih.
- Masukkan ubi keledek kisar utk memekatkan kuah dan kacang tanah. Biarkan mendidih sekali lagi.
- Masukkan ketam dan udang. Masak dlm 5 minit je lagi atau kuah mendidih, rasa masin manisnya. Siap.
** utk hidang: masukkan mee ke dlm mangkuk, curahkan kuah ke atasnya dan hias..
No comments:
Post a Comment