GULAI DAGING-REBUNG
Bahan-bahan:
300gm rebung - dihiris
600gm daging cincang
4 sudu makan rempah kari daging
1 mangkuk santan
125ml air
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
2 biji bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5cm halia - dihiris halus
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
4 sudu makan rempah kari daging
1 mangkuk santan
125ml air
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
2 biji bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5cm halia - dihiris halus
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak masak di dalam
kuali. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis
dan daun kari sehingga berbau harum.
- Masukkan bahan hiris, tumis lagi hingga
wangi.
- Masukkan rempah kari daging yg telah
dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
- Masukkan daging, gaul hingga keluar air
daging, masukkan santan dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan rebung dan terus masak
menggunakan api sederhana hingga daging empuk.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan
sedikit serbuk perasa. Biarkan sebentar. Siap
salam kak...selamat perkenalan.. sy terjumpa blog akk ms ngah blogwalking mencari resepi gulai..alhamdulillah, dh lm mengidam dpt gak rs..td msk ntuk dinner, sedappp..bertambah2 taw mkn.. heee.. tq sgt2...
ReplyDeletekalau ada ms, singgahlah blog kte taw..
ReplyDeleteAlhamdulillah... makan bertambah yeee... dah.. dah singgah dah...
ReplyDeleteSIMPLE RESEPI NI..NAK TRY PTG NI UNTUK BERBUKA..HIHI(SEBABNYA REBUNG ADA BEKALAN DARI KAMPUNG..TP REBUNGNYA REBUS DULU KAN)
ReplyDeleteSedap!!
ReplyDeleteSyukran kak atas resepinya..
ReplyDeleteNk pi cari dagin tetel 😀
Syukran kak atas resepinya..
ReplyDeleteNk pi cari dagin tetel 😀