Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam - potong ikut suka
1 sudu makan asam jawa + 2 cawan air (anggaran)
1/2 inci halia - hiris
Garam
Bahan Kisar Halus:
25 biji cili api
2 inci kunyit segar
2 inci halia
2 batang serai - hiris nipis
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Cara-Caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/periuk, tumis halia hiris hingga kekuningan dan garing,
- Masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata dan masak dalam 3 minit.
- Masukkan air asam jawa hingga paras ayam sahaja. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Biarkan ayam masak sambil dikacau sesekali hingga kuah pekat dan nampak berminyak.
- Tutup api dan hidangkan.