Bahan-Bahannya:
1 mangkuk nasi sejuk
2 pokok sawi - dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kicap lemak masin
Sedikit garam dan serbuk perasa
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan bilis
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.
- Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.
- Masukkan kicap. Gaul rata.
- Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble.
- Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.
- Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5 minit lagi.
- Tutup api dan hidangkan.
Nk cuba jap lg....
ReplyDeletesimple tp nampak sedap
ReplyDeletesye x fhm mcm mne cili kering 2 sudu?explain secara terperinci please ๐
ReplyDeleteCili kering yg dh blend
DeleteCili yg sudah dikisar..
ReplyDeletealhamdulillah sedap..dah try buat pkai resepi nie..food tester kate sedap..thumbs up!
ReplyDeleteSama
DeleteApa bahan dalam serbuk perasa tu? Mohon penjelasan
ReplyDeleteCap.. Cap.. Cap..
DeleteCap aji no moto
cili bong boleh ke
DeleteBawang besar n putih tu nak kena tumbuk ker??
ReplyDeletesama
DeleteDh try dah...memang sedap punye...hehe๐
ReplyDeleteBawu try tadi..sangat sedap..menjadi
ReplyDeleteBagus sekali resepi ini Cikgu Ani. Di samping itu, tahniah kepada cikgu kerana telah memartabatkan Bahasa Melayu dengan menggunakan laras bahasa yang betul dalam resepi ini.
ReplyDeletesaya ingin mencuba resepi nasi goreng cikgu Ani..terima kasih cikgu Ani berkongsi resepi.
ReplyDeleteSedpnye Cikgu ani.. Tibe2 terase lapr pulak tngah2 mlm nie.. esok sarapan nk try buat la..
ReplyDeleteSedpnye Cikgu ani.. Tibe2 terase lapr pulak tngah2 mlm nie.. esok sarapan nk try buat la..
ReplyDeleteDah try dah..walaupun simple tapi tetap sedap xD
ReplyDeleteAkak..saya nak copy nak bagi kat budak.. ada pertandingan memasak ^^..harap izin..terima kasih eh kak
ReplyDeleteThumbs up....
ReplyDeleteDah banyak kali test dh.siap masukan petai lg.hehehe..memang sedap.ajinomoto tukarkn kpd perencah maggi.best
ReplyDeletesedap kak...tq
ReplyDeleteX sedap.. sebab cili kisar x pecah minyak.. apa sebenarnya pecah minyak.. gagal..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteKesian dgn ko Anonymous..Gagal
DeleteNak cubalah. Terima kasih cikgu Ani
ReplyDeleteNak cubalah. Terima kasih cikgu Ani
ReplyDeleteNak cubalah. Terima kasih cikgu Ani
ReplyDeleteNak cubalah. Terima kasih cikgu Ani
ReplyDeletePagi ni rasa mcm nk makan nasi goreng la.. terima kasih bnyak2 cikgu ani atas resepi nye..
ReplyDeleteSerbuk perasa tu satu paket ka?
ReplyDeletecili kering tu cili bo la kann
ReplyDeleteTerimakasih kongsi resepi nasi goreng ni.
ReplyDeletethanks cikgu ani
ReplyDeleteSayuq plak xdak
ReplyDeleteAlamak saya baru first time buat saya tertumbuk bawang dan ikan bilis tu.Hahah.Sebab akak kata bahan tumbuk saya pun tumbukla hahah.Kesilapan yg lelaki baru nak naik remaja buat.Nyesal tak tengok mak buat.
ReplyDeleteHahaha.. Comel je awak ni.. Meh? Saya tumbuk awak pulak.. Hahaha
Deletethanxxx cikguani.. 1st time masok dapor n alhamdulillah menjadi.. ilmu yg bmanfaat
ReplyDeleteSy dah cuba .. memang sedap .. thanks for your recepi
ReplyDeleteAlhamdulillah,, sedap, sy dah cuba thank you
ReplyDeleteSaya dah cuba. Sedap! Terima kasih.
ReplyDeletenk buatlah skrg..Klau sdp sy komen kjp lgi ye
ReplyDeleteShare resepi ye cikgu ani
ReplyDeletesedap menjilat jari lamak batua
ReplyDeletesaya share resepi ya cikgu ani. terima kasih.
ReplyDeletenampak sedap & menyelerakan RESEPI PREMIUM UNTUK ORANG ASIA
ReplyDeleteJom cuba
ReplyDeleteSENANG JE
ReplyDeleteSedapp ahh nasi goring now๐
ReplyDeleteThank you for the recipe :)
ReplyDeleteBelom coba resipi ni. Tpi nk coba..manatau sedap 』
ReplyDelete